Üsküdar Postası Gazetesi - Üsküdar yerel haberlerini ve güncel olayları gazetemizden takip edebilirsiniz...

Hilmi Türkmen, ''Üsküdar'da işsizliği de imarı da ...

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Üsküdar'da faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının yöneticileriyle bir akş...

Ömer Ersöz yeşil sahada anıldı!..

Üsküdar'da trafik terörüne kurban giden lise öğrencisi Ömer Ersöz, Üsküdar Belediyesi'nin düzenlediği bir futbol maçıyla...

Kent Konseyi'nin Muhtar Üyeleri Seçildi

Üsküdar Kent Konseyi'nin Genel Kurulu'nda görev yapacak muhtarlar seçildi....

Üsküdar Belediyesi Verimlilik Proje Yarışması'nda ...

Üsküdar Belediyesi, 2014'ün proje bakımından en verimli 4 kamu kuruluşundan biri olarak seçildi....

Marmaray 2011 'e Kadar Tamamlanacak

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Yaklaşık 13.5 Kilometre Olan Marmaray'ı 2011 Yılına Kadar Tamamlamayı Hedeflediklerini...

Üsküdar'da hırsız-polis kovalamacası

Üsküdar'da bir eve giren hırsızlar kiralık bir otomobille çaldıkları ziynet eşyalarıyla kaçarken, polis ekiplerinin kısa...

Erdoğan için helikopter hazır bekliyor

Ameliyat olan Başbakan Erdoğan, Üsküdar'daki konutunda dinleniyor....

Akçaabatlılar kurtuluş gününü kutladı

Merkezi Üsküdar'da bulunan Akçaabatlılar Derneği, Akçaabat'ın Düşman İşgalinden Kurtuluşu münasebetiyle bir anma etkinli...

Çamlıca Camii'ne 10 milyon liralık dev bağış...

10 milyon liralık bağış iddialarıyla ilgili açıklama yapan Emlak Konut, hem iddiaları doğruladı hem de bağış yaptığı kur...

Üsküdar'da Toplu İş Sözleşmesi Sevinci

Üsküdar Belediyesi ile Hizmet-İş Sendikası arasında yaklaşık 80 işçiyi kapsayan Toplu İş Sözleşmesi, Üsküdar Belediyesi'...
 

Mahalle Sayısı 36'ya Düştü

Mahalle Sayısı 36'ya Düştü
Üsküdar Belediye Meclisinin aldığı 54 mahallenin birleştirilerek 36'ya düşürülmesi kararı ilçe gündemine bomba gibi düştü
Tarih : 11 Ocak 2009, 02:44
Kategori : Üsküdar
Yazı Boyutu : 14 Punto 16 Punto 18 Punto
NOT: İLK YAYINLANMA TARİHİ 19 OCAK 2008 OLAN BU HABER GELEN YOĞUN İSTEK ÜZERİNE VE BİLGİLENDİRME AMAÇLI OLARAK YENİDEN YAYINLANMAKTADIR.
 
Üsküdar'da bulunan 54 mahallenin bazılarının birleştirilerek 36'ya düşürülmesi ve 6 yeni mahalle kurulması kararı ilçede tartışmaları da beraberinde getirdi.

Mahalle muhtarları, kendilerine hiçbir bilgi verilmeden yapılan bu değişikliği 'Belediye Başkanı tarafından adam yerine konulmamak' olarak değerlendiriyor

Üsküdar Belediye Meclisi’nin 7 Eylül 2007 tarihli olaylı oturumunda alınan 54 mahallenin birleştirilerek 36’ya düşürülmesi, ilçenin gündemine bomba gibi düştü. Üsküdar Belediyesi’nin 2 yıldır üzerinde çalıştıkları uygulama ile ilgili hiçbir haberleri olmadığını söyleyen muhtarlar, “Bizi adam yerine koymadılar” diyerek yetkililere tepki gösteriyor.

Üsküdar gündemini değiştiren mahallelerin birleştirilmesi kararı, bazılarının lağvedilmesi ve 6 yeni mahalle oluşturulması konusu 3 Eylül Pazartesi tarihli meclis oturumunda gündeme geldi. Bilgi İşlem Müdürlüğü’nün teklifi olarak Meclis’e sunulan konu ile ilgili konuşan Belediye Başkanı Mehmet Çakır, bazı mahallelerin nüfuslarının çok az olması, birçok mahallenin ise birbirine çok yakın olması sebebiyle bu yönde bir çalışma yaptıklarını dile getirmişti. 3 Eylül tarihli oturumda imar ve bütçe komisyonuna havale edilen konu, 7 Eylül tarihinde görüşüldü.

Başkan, halkı meclisten attırdı

Üsküdar’ın geleceğini etkileyecek konunun görüşüldüğü toplantıya başta muhtarlar olmak üzere vatandaşlar da yoğun ilgi göstermişti. Burada yaptığı konuşmada projenin iki yıldır hazırlandığı ve tüm siyasi parti temsilcileri ile muhtarlara önceden bilgi verildiğini söyleyen Çakır’a; kendilerine bu yönde hiçbir bilgi verilmediğini ve iki gün önce öğrendikleri yönünde cevap veren CHP’li üye Ayhan Algantürk’ün konuşmasının alkışlanması Çakır tarafından tepkiyle karşılandı. Dinleyicilere dönerek “Edebinizle oturun, aksi halde sizi dışarı attırırım” diyen Belediye Başkanı’na dinleyicilerden cevap gelmesi üzerine güvenlik güçleri ve zabıtalar dinleyicilerin bir kısmını Başkan’ın emriyle zorla dışarı çıkardı.

Konunun görüşülmesinin ardından da yapılan oylamada CHP, Saadet Parti ve bağımsız üyelerin ret oyu verdiği teklif, 18 evet oyu ile kabul edildi. Kaymakamlık, Valilik ve Büyükşehir Meclisi’nden de olumlu yönde karar çıkarsa Üsküdar’ın 54 mahallesi 36’ya inecek. Ancak tartışmalar da bundan sonra başlıyor.

Konuyla ilgili görüşünü aldığımız muhtarlar uygulamanın doğruluğunda hemfikir. Ancak böyle önemli bir konuda kendilerinin başta olmak üzere uzmanların ve halkın görüşünün alınması, fikir alışverişinde bulunulması, tartışılması gerektiğini belirtiyor. Kendilerinin de tıpkı belediye başkanı gibi seçilmiş olduğuna dikkat çeken muhtarlar, isim ve sokakların parselizasyonu konusunda herkesin fikri alınarak düzeltmeler yapılması gerektiğini belirtiyor.

2009’da uygulanacak

Muhtarların büyük tepkisini çeken Üsküdar Belediye Başkanı Mehmet Çakır, konuyla ilgili olarak Meclis toplantısında yaptığı konuşmada bu değişikliğin gerekliliği üzerinde durarak, “Bazı mahallelerimiz hukuken ömrünü tamamlamış. Nüfusu 500 olan mahallemiz vardı. Bunların etrafındaki diğer küçük mahallelerle birleştirilerek Üsküdar’a daha iyi hizmet verilecek. Bu karar 2009 Mart ayındaki yerel seçimlerle hayata geçirilecek. O zamana kadar mevcut 54 mahalle korunacak” açıklamasını yaptı.

MUHTARLAR; Uygulama doğru ancak fikrimiz alınmalıydı

Çakır, 'ben yaptım oldu' diyor

Tabaklar Mahalle Muhtarı Eyüp Ekşi: Alınan karar doğru ancak bize hiç danışılmadı. Mehmet Çakır, seçildikten 7 ay sonra muhtarlara yemek vermiş ve orada bazı mahallelerin birleştirileceğini söylemişti. Ancak ondan sonra konuyla ilgili hiçbir gelişme yaşanmadı. Ta ki bu ayın başına kadar. Bize 10 dakika sinevizyon gösterisi yaptılar o kadar. Kent konseyi toplantısında yoklama için atılan imzaları Başkan Çakır, “muhtarlardan konuyla ilgili imza aldık” diye lanse ediyor. Ama eğer bu ülkede demokrasi varsa, biz seçilen muhtarların da görüşü alınmalıydı. Başkan Çakır “ben yaptım, oldu” mantığı ile hareket ediyor. Mahallelerin tarihi ve kültürel değerleri hiç göz önünde tutulmamış. Sokaklar bütünleştirileceğine iyice parçalanmış. Üsküdar, merkez, Boğaz ve kenar mahalleler olarak değerlendirilmeliydi. Biz halkın talepleri doğrultusunda düzeltilmesi için Kaymakamlığa başvurduk, cevap bekliyoruz.

Değişiklik istemiyoruz

Merkez İnkılap Mahalle Muhtarı Çetin Öztürk: Vatandaş bu duruma tepkili ve bu tepkilerini bize aksettiriyor. Bizim mahallemiz 4 mahalle ile birleştirilerek Mimar Sinan adını aldı. Şimdi hizmet güçleşecek. Vatandaş muhtarlık işi için 1 km. öteye gidecek. Biz bu halinden memnunuz, değişiklik istemiyoruz.

Adres kargaşası yaşanacak

Gülfem Hatun Mahalle Muhtarı Aynur Akgöze: Hiçbirimizin haberi yokken birden bire bu konu ortaya çıktı. Ne mahalleyle ilgili bizlere soru sordular, ne fikrimizi aldılar. Gülfem Hatun bilinen ve merkezi bir yer. Şimdi adres kargaşası yaşanacak. Küçük mahalleler birleştirilebilir. Ancak 4 mahalle değil de 2 mahalle birleştirilse daha doğru olurdu. Konuyla ilgili Kaymakamlığa itiraz dilekçesi yazacağız. Sonucun ne olacağını bilmiyoruz.

Sınırlar tekrar düzenlenmeli

Ahmet Çelebi Mahalle Muhtarı Aliye Serin: Bana göre yapılan çalışma çok doğru. Geç bile kalınmış bir uygulama. Ama muhtarlar, azalar, mahallelerin kanaat önderleri, eskileri var; bunlara danışılması gerekiyordu. Sınırlar sokaklardan geçiyor. Ana caddeler baz alınmalıydı. Örneğin Doğancılar Caddesi üzerinde 4 muhtarlık vardı. Cadde üzerindeki üç mahalleyi birleştirip, birini ayırmışlar. Sınırların tekrar düzenlenmesi gerekiyor.

Alınan karar doğru

Hayrettin Çavuş Muhtarı Turgay Boşnakoğlu: Ufak tefek mahallelerin birleştirilmesi bana göre doğru bir karar. Bir mahallenin 1000 nüfusu varken, bir başka bir mahallenin 30 bin. Bu çalışma ile mahalleler arası denge sağlanır. Zaten muhtarların bu noktada bir sıkıntısı, mevki makam derdi yok. Sadece görüşümüz alınsaydı daha iyi olurdu. Bizim mahallede lav edilip, 3 mahalle ile birleştirildi ve adı Mimar Sinan olacakmış. Bana göre uygun bir karar.

Herkes hemfikir olmalıydı

Arakiyeci Hacı Cafer Mahalle Muhtarı Hayrettin Kahya: Böyle bir çalışma şarttı. Çünkü Üsküdar’ın mahalleleri arasında hem nüfus, hem yüzölçümü hem de muhtarlık geliri açısından dengesizlik vardı. Ancak emri vaki yapılıyor. Bize “karar alındı, uygulayacağız” diyorlar. Nezaketen bile fikrimizi soran yok. Daha detaylı görüşülerek, tartışılarak, konuşularak herkesin hem fikir olduğu bir uygulama ortaya çıkabilirdi.

Mahallenin adı Hüdayi değil Doğancılar olsun

4 mahallenin birleştirildiği yeni mahalleye ‘Hüdayi’ isminin verilmesi tartışma doğurdu

Öte yandan yeni oluşturulan mahallelere konulan isimler konusunda da tartışmalar yaşanıyor. Ayazma, Rumi Mehmet Paşa, Ahmet Çelebi ve Gülfem Hatun Mahalleleri'nin birleştirilmesi ile oluşturulan ve içinde Aziz Mahmut Efendi Türbesi'nin bulunduğu mahallenin isminin 'Hüdayi olarak değiştirilmesine karşı çıkıyor. Bölgenin Doğancılar olarak bilindiğini belirten vatandaşlar, "Yeni oluşturulan mahalleye Doğancılar ismi verilebilinirdi. Üstelik Doğancılar Meydanı, Hazerfan Ahmet Çelebi’nin Galata Kulesi’nden uçuşuna da tanıklık etmiş ve Çelebi bu meydana inmiş. Hazerfen Ahmet Çelebi ismi de verilebilirdi. Bunun ötesinde İstanbul'un işgali sırasında 20 Mayıs 1919 Salı günü işgalci devletlere karşı düzenlenen Doğancılar Mitinginde yaşamak için ölmeye yemin ettik deniyordu. Yani birçok alternatif varken Hüdayi isminin verilmesi gereksiz. Aziz Mahmut Hüdai Hazretleri'nin türbesinin burda olduğu zaten herkes tarafından biliniyor. Farklı bir isim verilmelidir" şeklinde konuşuyorlar.

Hazerfan Ahmet Çelebi’nin Galata Köprüsü’nden uçarak indiği yer olarak bilinen Doğancılar’ın Cumhuriyet tarihi açısından da önemi büyük. 20 Mayıs 1919’da işgale karşı Doğancılar’da büyük bir miting düzenlenmişti.

3 Eylül’de öğrendik, 7 Eylül'de karar çıktı

Üsküdar Belediye Meclisi CHP Grup Sözcüsü Ayhan Algantürk de karardan 3 Eylül’de haberleri olduğunu söylüyor. Üsküdar’daki mahallelerin birbirine çok girift olduğunu dile getiren Algantürk, 3-4 yıl önce Abdullahağa, Küplücü ve Beylerbeyi Mahalleleri’nin birleştirilmesi yönünde bir önerge verdiklerini belirterek, “Bu kararın 13-14 imzadan geçeceği için toptan düzenleme yapılması gerektiği söylenerek bizim bu önergemize ret cevabı verildi. Sonrasında ise bu konuyla ilgili hiçbir görüşme gerçekleşmedi. Birden bire ne olduysa 3 Eylül’de önümüze Bilgi İşlem Müdürlüğü’nün teklifi geldi. Bu konuda ne bizim, ne muhtarların ne de halkın bilgisi var. 7 Eylül’deki oturumda tekrar gözden geçirilmesi, konuşulup tartışılarak en doğru kararın verilmesi gerektiğini belirterek makama iadesini önerdik. Ancak ‘biz uzmanlara danıştık’ denilerek reddedildi” diye konuştu.

5393 sayılı Belediye Kanunu’nda mahalle kurulmasında salt çoğunluk, isim değiştirilmesi konusunda ise 3’te 2 çoğunluk sağlanması gerektiğini dile getiren Algantürk, meclis oturumunda bu kurallara uyulmadığını iddia ederek, “Teklif 18 evet, 10 ret oyu ile kabul edildi. İsimlerin değiştirilmesinde ise en az 26 oy gerekliydi. Bunlara uyulmadığı gibi meclis kararına da oy çokluğu ile geçmiştir yazıldı” şeklinde konuştu.

5393 sayılı yasaya aykırı hareket edildi

Belediye Kanunu’nun 13. maddesinde “Mahalleleri muhtar ve ihtiyar heyeti yönetir. Herkes ikamet ettiği yerin hemşerisidir. Bunların belediye hizmetlerine katılma, bilgi alma hakkı vardır. Alınan kararların insan onurunu zedelememesi gerekir” denildiğini hatırlatan Algantürk, “Alınan bu kararla hem muhtarların hem de halkın onuru zedelenmiştir” dedi. Algantürk açıklamalarını şöyle tamamladı; “Hiçbir inceleme yapılmadan, hiç kimseye bilgi verilmeden Belediye bu kararı aldı. Muhtar mahallesinin isminin değişeceğini bile bilmiyordu. Halbuki toplantılar yapılarak, insanların görüşü alınarak bu karar verilmeliydi. Ama Mehmet Çakır ne muhtarları, ne azaları nede belediye meclis üyelerini adam yerine koymadı.”

Alınan karar çok doğru

Üsküdar’ın çok fazla mahallesi var. Üstelik bunlar küçük küçük. Belediye böyle bir çalışma yapacaksa çok doğru bir karar olur. Böylelikle hizmet noktasında da bir sıkıntı yaşanmaz. Ancak değişiklik yapıldıktan sonra bir karmaşa yaşanabilir. Çünkü adresler değişecek, bilgiler değişecek. Bunlar çok iyi incelenip, kayıtlara dikkatli bir şekilde geçirilirse ilçe için faydalı olur.

Çok iyi İncelenmeli

Böyle bir çalışmanın varlığını yeni duyduk. Muhtara sorduğumuzda o da yeni bilgisi olduğunu söylüyor. Doğru bir karar ancak küçük mahallelerde herkes birbirini tanıyordu. Mahalleler büyüdükçe sorunlar da artabilir. Bu noktada tüm yöneticilerin dikkatli davranması gerekiyor. Bu tür aksilikler ortadan kaldırılırsa, mahalle sayısının düşürülmesi faydalı olacaktır.

Haberi Değerlendir :