Üsküdar Postası Gazetesi - Üsküdar yerel haberlerini ve güncel olayları gazetemizden takip edebilirsiniz...

Hilmi Türkmen: ''Marmaray'a kardeş geliyor'' dedi...

Avrasya Tüneli hakkında Üsküdar Belediye Başkan Yardımcısı ve AK Parti Üsküdar Belediye Başkan Aday Adayı Hilmi Türkmen'...

Başkan'dan Cumhuriyet Bayramı mesajı

Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara, Cumhuriyetin kuruluşunun 87'nci yıldönümü dolayısıyla bir kutlama mesajı yayınlad...

Ramazan Üsküdar'da bir başka yaşanacak

Üsküdar Belediyesi, iftar geleneğini iskelede ve 8 ayrı noktada kuracağı dağıtım merkezlerinde sürdürecek....

Çamlıca camisi için 3 bağışçı belli oldu

Çamlıca'ya yapılması planlanan cami için 5 proje var.3 işadamı bağış yapacak....

Üsküdar Belediyesi hesap veriyor

Üsküdar Belediyesi Mahalle Danışma Meclisleri tüm hızıyla devam ediyor. Bu kez durak Bahçelievler mahallesi'ydi....

Yangın çıkınca işyerinde mahsur kaldı

Üsküdar'da sabah işyerini açan bir şahıs, daha sonra elektrikli kepengi kapatarak tuvalete gitti....

Vakıflar, Üsküdar'da restorasyon yaptıracak...

İstanbul Vakıflar 2. Bölge Müdürlüğü, Üsküdar ilçesinde bulunan taşınmazı restorasyon karşılığı kiraya verecek....

Ünalan Mahallesinde anlamlı organizasyon

Ünalan Mahallesi Muhtarı Nizam Güçtekin'in katkıları ile yaklaşık 5 yıldır sürdürülen çok güzel bir organizasyondan bahs...

Üsküdar`ın 100`ü değişiyor

Başkan Mehmet Çakır, 99 proje gerçekleştiren belediyenin 100. projesi için "Üsküdar`ın 100`ü değişiyor" yarışmasını başl...

Öğretmen, öğrencilerini göz altına aldırdı....

Okul bahçesinde top oynarken öğretmenlerinin otomobillerine zarar verdikleri iddia edilen 3 ilköğretim öğrencisi, öğretm...
 

GDO'lu gıda paneli Üsküdar'da yapıldı

GDO'lu gıda paneli Üsküdar'da yapıldı
İstanbul İl Tarım Müdürü Ahmet Kavak, ''Bugün sizin geliştirdiğiniz tohumu sizden sonra çocuklarınıza da miras bırakacak duruma geldik'' dedi.
Tarih : 12 Aralık 2010, 19:33
Kategori : Üsküdar
Yazı Boyutu : 14 Punto 16 Punto 18 Punto
İstanbul İl Tarım Müdürü Ahmet Kavak, ''Bugün sizin geliştirdiğiniz tohumu sizden sonra çocuklarınıza da miras bırakacak duruma geldik'' dedi.

Kavak, Anadolu İrfan Otağı Derneğince Üsküdar Belediyesi Altunizade Kültür Merkezi'nde düzenlenen ''GDO'lu Gıdalarda Mülkiyet Hakkı-Anadolu'daki Bitki ve Hayvan Varlığımız, Vatan ve GDO Etkileşimi'' konulu panelde yaptığı konuşmada, Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO) konusunda, Türkiye'nin biyo güvenlik çeşitliliğini korumak amacıyla yapılmış bazı mevzuatlar olduğunu söyledi.

Dünyada gelişen teknolojilerin takip edilmesi gerektiğini belirten Kavak, Türkiye'de mart ayında Biyo Güvenlik Yasası'nın çıktığını, bundan sonra ithal olarak ülkeye girecek ürünlerin riskleri konusunda analiz yapılacağını ve belirlenen oranın üstünde çıkarsa ürünlerin etiketlerine GDO'ludur ibaresinin ekleneceğini anlattı. Türkiye'de Tohum Tescil ve Sertifikasyonla ilgili mevzuatın bulunduğuna da dikkat çeken Kavak, ''İşte bu yüzden bu gün tohum tescili ve tohumun geliştirilmesi üzerine büyük çalışmalar yapılıyor. Bugün sizin geliştirdiğiniz tohumu sizden sonra çocuklarınıza da miras bırakacak duruma geldik'' diye konuştu. Türkiye'de tohum konusunda ''İsrail'den alınıyor'' şeklinde bir düşünce bulunduğunu dile getiren Kavak, ''Doğa boşluk götürmez, siz sahip çıkmazsanız, siz çalışmazsanız birileri çalışır. Ama burada önemli olan bunların abartılı bir şekilde verilmesi ve bu güne kadar yapılmamış çalışmaların neden yapılmadığının ortaya konmaması. Son 3-4 yıldan beri yapılan çalışmalar artık semeresini veriyor. Yani lisans hakkı ile ilgili yapılan çalışmalardan sonra yeni tohum geliştirme çabaları verilmeye başlanıyor. Ülkemiz genelinde gerek meyve sebzede, gerekse hububatta yerli tohum oranı katlayarak artıyor'' dedi.

Ahmet Kavak, İstanbul İl Tarım İl Müdürlüğü olarak 2010 yılında kentte 52 binden fazla, Tarım ve Köyişleri Bakanlığının da Türkiye genelinde 350 binin üzerinde denetim gerçekleştirdiğini söyledi.

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya da, Türkiye'de gıda konusunda ciddi sıkıntılar bulunduğunu ifade ederek, ''Ekmek parası için çalışıyoruz ama ekmeği alıp yemeye korkuyoruz. Bu gün Türkiye'de doğal olarak gördüğümüz gıdalar bile denetimden uzak. GDO'lu ürünlere izin verildiğinde, yeni hastalıklar ortaya çıkabilir. Türkiye'deki 3 bin 800 bitki örtüsü de bu yolla kaybolup gidebilir'' şeklinde konuştu.

İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Gıda Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özge Arun ise, GDO'lu ürünlerin ekiminin ilk olarak 1997 yılında ortaya çıktığını belirterek, 13 yılda ekilen alanın dünya üzerinde 80 kat artış gösterdiğini söyledi.

2009 yılında dünyada GDO'lu ürün ekilen alanın 134 milyon hektar olduğunu ifade eden Arun, 25 ülkede de GDO'lu tohumların ekildiğini anlattı.

Arun, GDO'nun görsel olarak tespit edilemeyeceğini vurgulayarak, bir üründe GDO'lu olup olmadığını değişik metotlarla üründeki yabancı verilmiş proteine ve gene bakarak tespit edilebileceğini söyledi.

Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Ahmet Atalık da GDO'nun çok geniş bir kavram olduğunu, Ziraat Mühendisleri Odası olarak tohumlardaki GDO'ya kaşı olduklarını söyledi.


Haberler.com


Haberi Değerlendir :