Üsküdar Postası Gazetesi - Üsküdar yerel haberlerini ve güncel olayları gazetemizden takip edebilirsiniz...

Üsküdar Belediyesi'nden açıklama yapıldı

Saygı Öztürk'ün haberine Üsküdar Belediye Başkan Yardımcısı Hilmi Türkmen'den cevap geldi....

Abi, sana neden Kepaze diyorlar?

İnternet sitemizin usta kalemlerinden Şenol Şen gündemi değerlendirdi......

Üsküdar'da facianın eşiğinden dönüldü

Üsküdar Küçük Çamlıca'da freni boşalan su tankeri çocuk parkına uçtu. Çocuklar tankerden son anda kurtuldu....

Validebağ Korusu, çocuklarla şenlendi

Validebağ Korusu, çocukların 3 gün süreyle 23 Nisan'ın keyfini çıkarabilmeleri amacıyla birçok etkinliğe ev sahipliği ya...

Üsküdar'da Korsan Kitap Operasyonu!

Üsküdar'da bir depoya düzenlenen baskında yaklaşık 100 bin adet korsan kitap ele geçirildi....

Mülkiyet Sorunu Elimizi Kolumuzu Bağlıyor...

Üsküdar Belediye Meclis Üyesi ve İmar Komisyonu Başkanı olan Abdullah Ayaz'la yapmış olduğumuz röportaj...

Üsküdar Belediyesi'nin yeni hizmet binası coşkuyla...

Fethi gören şehir Üsküdar'a yakışan yeni hizmet binasının açılış töreni gerçekleşti....

Turgut Özal, Üsküdar'da anılacak

Merhum 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal, ölümünün 18 yılında Üsküdar'da düzenlenen programla anılacak....

Üsküdar'da elektrik kesintisi

Üsküdar'da 22 Kasım Cumartesi günü bazı yerlere elektrik verilmeyecek. ...

Üsküdar'ın Kalp Sağlığı Kontrol Altında

T.C. Sağlık Bakanlığı`nın desteği ile yürütülen "Kalbinizi koruyun, İçinde sevdikleriniz var" kampanyası kapsamında geçt...
 

Tarihi köşk yeniden yapılacak

Tarihi köşk yeniden yapılacak
Sultan Vahdeddin'in Çengelköy'de bulunan 4 köşkü yıkılarak aslına uygun olarak yeniden yapılacak.
Tarih : 02 Şubat 2012, 20:30
Kategori : Üsküdar
Yazı Boyutu : 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Sultan Vahdeddin'in Çengelköy'de bulunan 4 köşkü, İTÜ ve özel bir firmanın iki raporu doğrultusunda yıkılıp yerine aslına uygun olarak yeniden yapılacak. Köşklerin yıkım kararı, depreme dayanıksız olan tarihi yapıların onarımının yenisinden daha pahalıya gelmesi nedeniyle alındı.

İKİ RAPOR VE İKİ ONAYLA YIKILDI
Çengelköy'de bulunan ve 1955 ve 1984 yıllarında alınan iki ayrı kararla 'restore edilmesi' öngörülmesine rağmen, uzun yıllar ihmal edilerek kendi haline terk edilen 'Vahdeddin Köşkleri' ''güçlendirme çalışmalarının ekonomik olmaması'' gerekçesiyle iki rapor ve iki onayla yıkıldı. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve özel bir müşavirlik firması tarafından hazırlanan raporu onaylayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ile 6 No.'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarihi köşklerin yıkılmasına olur verdi. Köşklerin en büyüğü olan ve padişahın şehzade iken ikamet olarak kullandığı Soğanbaşlı Sultan Vahdeddin Köşkü'nün yer aldığı Köçeoğlu, Ağalar ve Kadınefendi köşkleri 60 dönümlük koru içinde bulunuyordu.

İSTANBUL SİLÜETİNİ TAMAMLIYORLAR
Bir yangında harabeye dönen bu en büyük köşk, merhum Özal döneminde Cumhurbaşkanlığı Konukevi olmak üzere yeniden yapılmıştı. Kırım Harbi sırasında İtalyan askerlerinin hastanesi olarak kullanılan Köçeoğlu Köşkü ise, Cumhuriyet döneminde Ağalar Köşkü ile birlikte yıktırılıp yeniden yapılmıştı. Kâgir bodrum katı üzerine 2 katlı bu köşk yıkım öncesinde zaten harabe olarak bekliyordu. İstanbul silueti için oldukça önemli olan bu 4 köşkün yıkılması için, ''köşklerin deprem güvenirliklerinin yetersiz olduğu, güçlendirme ya da yenilenmelerinin gerektiği, yenilenmenin daha uygun ve gerekli görüldüğüne'' ilişkin İTÜ raporu ile özel bir müşavirlik firması tarafından hazırlanan iki rapor yetti.

30 YILLIK HASARLA BUGÜNLERE GELDİLER
6 No.'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun kararı ve İBB Boğaziçi İmar Müdürlüğü'nce düzenlenen yapı söküm belgesi ile birlikte yıkılan tarihi köşklerin yeniden yapılması, güçlendirilmesi ekonomik bulunmadığı gerekçesiyle daha uygun bulundu. 4 köşk için aslında onarım kararlarının ilki aslında 1955 yılında çıkmıştı. 1955 yılında alınan kurul kararı ile havuzu bulunan Köçeoğlu Köşkü hariç, diğer 3 köşkün yıkılmasında sakınca olmadığına karar verilmiş, Köçeoğlu Köşkü'nün ise ''Korunması Gerekli Kültür Varlığı'' olarak tesciline karar verilmişti. 1984 yılında alınan kurul kararında ise diğer üç köşk için de tescil kararı alınarak restorasyonunun yapılması kararlaştırılmıştı. Ancak 80'li yıllarda yapılması gereken onarım ve koruma çalışmalarının yıllarca ihmal edilmesi yapıların bugüne kadar büyük hasar almasına neden oldu. 1990'a gelindiğinde ise köşkler, Diyanet Vakfı tarafından satın alınmıştı. Köşkler, şimdi aslına uygun olarak yeniden yapılacak.

KALFANIN ÜZERİNE KAYDEDİLDİ
Padişah Vahdeddin Han'ın daha şehzadeyken yaşadığı köşk, Osmanlı hanedanının sürgüne gönderildiği 1924 sonrası kalfalarından birinin üzerine kaydedildi. Köşke hanedan mensupları ise 1952'den sonra geçebildi. Sonraki yıllarda parçalar hâlinde satışa çıkarılan arazi birçok defa el değiştirdi.

SEMRA HANIM BEĞENiNCE
Yeni Şafak'a konuşan dönemin Anıtlar Kurulu üyesi ve Türkiye'nin ünlü sanat tarihi uzmanı Prof. Dr. Semavi Eyice, köşklerin Diyanet Vakfı'nca kullanılmak üzere 1980'de restore edilmeye başlandığını; ancak restorasyonun dönemin Başbakanı Turgut Özal'ın eşi Semra Özal'ın isteği doğrultusunda yarım kaldığını söyledi. Eyice, vakfın yenileme çalışmasını yürütürken Semra Özal'ın köşkü görüp çok beğendiğini söyleyerek, ''Vahdeddin Köşkleri, kamulaştırılarak Başbakanlık Konutu olarak yapılmak istendi. Özal vefat edince yenileme çalışmaları da durdu'' dedi.


Yeni Şafak


Haberi Değerlendir :