Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara, kentsel dönüşümde diğer belediyelere oranla daha farklı bir uygulamayı gerçekleştiriyor.
Özel sektörle dönüşeceğiz
Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara, kentsel dönüşümde diğer belediyelere oranla daha farklı bir uygulamayı gerçekleştiriyor.
Yüzde 20 emsal artırımıyla özel sektörü projenin içine sokmayı planlıyor. Dönüşümün kamu eliyle zor olacağını söylüyor.
Üsküdar'ın AK Parti'li Belediye Başkanı Mustafa Kara, Üsküdar'da kentsel dönüşümün ada ada gerçekleşeceğini belirterek, vatandaşların kendi müteahhidini seçmesi için de emsal artırımının şart olduğunu söyledi. Üsküdar'da yapmak istediği dönüşümün detaylarını Akşam Gazetesi'nden Ercan Öztürk'e anlatan Başkan Kara, şöyle konuştu:
''Doldur-boşalt sistemiyle gideceğiz''
YERİNDE DÖNÜŞÜM: Üsküdar'da her bölgenin bir plan bütünlüğü var. Boğaz bölgesi, merkez bölgesi bir de yeni gelişen bir bölgemiz var. Biz bir kere bir mahalleden Üsküdar içindeki başka bir mahalleye taşımayı uygun görmüyoruz. Dönüşümü adalar içerisinde yapacağız. Çavuşdere'de 30 bin metrekare bir arsamız var. Oradan başladık. 14 bin metrekaresinde kamu yatırımlarımız var. 16 bin metrekaresinde de Çavuşdere dönüşüm projesini yapacağız. Doldur-boşalt sistemiyle gitmek istiyoruz. Yani burayı yaptığımızda insanları buraya taşıyacağız. İnsanların boşalttığı yerleri de yıkıp yeniden yapacağız.
''Vatandaş kendi müteahhidini bulacak''
EMSAL ARTIRIMI: Binaları nasıl yapacağımıza gelirsek; emsal artırımına giderek özel sektörü hareketlendirmek istiyoruz. Çünkü kamu eliyle, TOKİ eliyle, KİPTAŞ eliyle yapmak hem dönüşümü zorlaştırır hem beklentileri farklı hale getirir. Devlet ve kamu kuruluşları sadece planları hazırlasın, emsali hazırlasın özel sektör de bunu gerçekleştirsin istiyoruz. Bunu bir kere örnek olsun diye biz yapacağız. Barbaros Mahallesi'nde üç site toplantı yaptı. Bunlar binalarını yıkmak istiyor. Emsal artırımı yapacağımız için vatandaş kendi müteahhidini bulacak. Biz plan hazırlayacağız. Planı bakanlığa sunacağız. Onlar kendisi yapacak. 'Ben dokunmayayım benim dairem dönüşsün' düşüncesi son derece yanlış. Şu anda Üsküdar'da 6 alanda çalışma yapıyoruz.
''Belediyeyi yıkıp meydan yapacağız''
MARMARAY AÇILACAK: Önümüzdeki sene, yani 29 Ekim'de bir heyecan yaşayacağız. Marmaray açılacak. Artık tünelin ucu gözüktü. Şu anda raylar tamamen bitti. Sinyalizasyon ve yangın hatları döşeniyor. Meydanı 2013 Mart'ta teslim etmiş olacaklar. Yük trenleri ve Marmaray'la birlikte meydan yok edilecek. Çünkü buranın bir bölümünü yangın söndürme hatları ve pompa sistemi kaplayacak. Yani bize az bir alan kalacak. Biz de meydanı genişletmek istiyoruz. Belediye binasını ve katlı otoparkı kaldırarak Üsküdar'a yeni bir meydan kazandıracağız. Üsküdar meydanı için bütçe ayrılmadığı için kendimizden başlayalım dedik. Bizim belediye binası 10 bin metrekare, katlı otoparkın olduğu yer ise 18 bin metrekarelik bir yer. Hiç değilse meydanı kamu olarak biz kazandırmış olacağız.
Çamlıca Tepesi için 15 proje yarışıyor
ÇAMLICA Tepesi'ne yapılacak olan camiyle ilgili tartışmaya anlam veremediğini belirten Mustafa Kara, ''Çamlıca önceden vatandaşa kapalıydı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İBB Başkanı olduğu dönemde halka açıldı'' dedi. Başkan Kara, şöyle devam etti:
''Şu anki proje çok büyük ve sadece Çamlıca'nın yüzde 20'sini kapsıyor. Çamlıca'nın daha yüzde 80'i halka kapalı. Caminin yapılacağı alan 250 bin metrekare. Caminin alanı ise 15 bin metrekare. Baktığımızda yüzde 6'sı cami oluyor, yüzde 94'ünde ise rekreasyon alanları, yürüyüş alanları, açık spor alanları, seyir terasları ve piknik alanları oluşturacağız. Orada sadece bir cami yapılmayacak. Özel mülkiyetler vardı, TRT'nin arsası vardı. Onları da çözdük. Orada yapılacak camiyle ilgili çeşitli projeler var. Daha net bir karar verilemedi. Ben de danışma kurulundayım. Şu anda jürinin önünde 15 proje var. İlk önce 93 başvuru oldu. Bu başvurulardan bizim elimize 62 proje geldi. Yıl sonuna kadar bir projede karar kılınacak. İstanbul Derneği yapacak. Kamunun bütçesi kullanılmayacak. Hayırseverler hazır.''
Akşam