Çamlıca Camii'nin temeli, Çevre Bakanı Erdoğan Bayraktar ve Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara'nın katıldığı sade bir törenle atıldı.
Fikir projesi Başbakan Tayyip Erdoğan'a ait olan ve 268 rakımlı Çamlıca Tepesi'nde yapılacak olan 37 bin 500 cemaat kapasiteli dev Çamlıca Camii'nin temeli, Çevre Bakanı Erdoğan Bayraktar ve Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara'nın katıldığı sade bir törenle atıldı.
İstanbul'in siluetine değer katacağını, kent dokusuna ve geçmişten geleceğe giden yolda mimari geleneğe uygun olarak Selçuklu-Osmanlı mimarı çizgisinde ki caminin İstanbul'un sembollerinden birisi olacağını belirten Çevre Bakanı Erdoğan Bayraktar, eserin Başbakan Erdoğan'ın fikir projesi olduğunu söyledi. Bayraktar, kendisinin de, Başbakan Erdoğan'ın himayesinde, takip ve doğrultusunda yapılacak caminin teknik organizatörü olduğunu, harita alımlarından imar planlarına kadar bütün safhalarda hizmet ettiğini ifade ederek, ''Allah'ın evi niteliğindeki, böylesine imgesel bir eserin yapında karınca kararınca emeğimiz olursa ne mutlu'' dedi.
FOTOĞRAF GALERİSİ İÇİN TIKLAYIN
Çamlıca Camii'nin, hem İstanbul'un ve Türkiye'nin marka değerini artıracağını, hem de İslam alemine ve tüm insanlığa hizmet verecek bir eser olduğunu savunan Bayraktar, caminin çevreci bir anlayışla dizayn edileceğini, Çamlıca'daki kulelerin tamamının kaldırılıp, etrafın yeşil alan olacağını vurguladı. 3 yıl içinde bitirilmesi planlanan caminin dünyada sayılı İslam ibadethaneleri, camileri arasında yer alacağını, dünyanın en görkemli eserlerinden olacağına vurgu yaptığı caminin Başbakan Erdoğan döneminde yapılmasının önemine dikkat çeken Bayraktar, ''İnsan ne kadar düşünebiliyorsa o kadardır. Bu eser de büyük düşüncenin ürünü'' diye konuştu.
131 MİLYON LİRAYA MALOLACAK
7 bin 500 metrekarelik arza üzerine kurulmakta olan külliyenin mimari tarzının, bulunduğu tepenin topogragik eğrisel silueti ile bütünlük arz etmesi bakımından hassasiyetle projelendirildiğini belirten Bayraktar, Çamlıca Tepesi'nin yaklaşık 250 bin metrekarelik rekreasyon alanı içinde, yer alan kentsel tasarım projesinin, bir yarışma ile 81 proje arasından seçildiğini hatırlatıp, Başbakan Erdoğan'ın bununla da yetinmeyip, Mimar Sinan Üniversitesi ve İTÜ'nün mimar ve şehir plancısı hocaları tarafından projeye son şeklinin verdirilip, özgün bir proje olacağını belirtti. Bayraktar, ''Töreni sembolik tutmamızın nedeni, Tüm İslam aleminden yapacağımız davetle, Başbakanımız tarafından açılacak olması. Allah ağız tadıyla bitirmeyi nasip etsin'' dedi.
121 BİN METREKARE İNŞAAT ALANI
3 bodrumla birlikte, 121 bin metrekare toplam inşaat alanı olan proje, KDV ile birlikte 131 milyon liraya mal olacak. Çamlıca'da geçmişten geleceği uzanan bir düşüncenin mimari manada devamı olacağı belirtilen külliye'de, caminin inşaat oturum alanı 15 bin 045 metrekare. Caminin, 70,45 metre kubbe yüksekliği, 34 metre kubbe çapı, 6 adet minaresi ve toplam 37 bin 500 kişilik cemaat kapasitesi, bin kişilik konferans salonu, 2 bin 750 meterakare kütüphane, 3 bin 435 metrekare sanat galerisi, 10 bin 950 metrekarelik müze ve değişik alanlardan oluşan 8 adet atölye ve 3 bin 40 araçlık kapalı otoparkı olacak.
Törende, Ataşehir'deki Mimar Sinan Cami'nin yapan ve Çamlıca Camii'nin de müteahhitliğini üstlenen Gürsoy Grup Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Gürsoy ve İstanbul Cami ve Eğitim-Kültür Hizmet Birimleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ergin Külünk de katıldı.
''Fikirtepe'de süreci hızlandırdık''
Çamlıca Tepesi Camii'nin temel atma törenine katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Fikirtepe projesinde gelinen son noktayı değerlendirdi. Gecekonduları dönüştürmek için çalışmanın başlatıldığını hatırlatan Bayraktar, ''Fikirtepe'deki uygunsuz yapıları gecekonduları dönüştürmek için bundan yaklaşık iki buçuk yıl önce İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi tarafından imar planları yapılmıştı. Bu süreç devam ediyordu. Biz oradaki süreci hızlandırmak ve onlara kira yardımı yapabilmek için ona imar kolaylığı sağlayabilmek için imar planlarını yeniden yapalım istedik. Burada yapmak istediğimiz ruhsat sürecini hızlandırmak. Hak sahibi insanlarımızın bir an önce evlerine kavuşabilmesi için süreci hızlandırmak. Kesinlikle orada sözleşmesi bulunan mütahitleri de hak mahrumiyeti olmadan herhangi bir kaybı olmadan yeni bir düzenleme yapmak istedik. Bundan sonra bu yapılan planlarla bize kentsel tasarım şeklinde getirecekler burada bir bütünlük sağlanacak. Bayram sonrasında en kısa zamanda projeleri vatandaşlar getirdiği ölçüde bakanlık ve belediyelerle birlikte ruhsatlarını vereceğiz. Yerinde bir ofis kuracağız. Süratle ruhsatlarını vermek suretiyle süreci başlatacağız'' dedi.
Hürriyet